Nieuws

30-12-2008 12:33

Belgisch Kampioenschap Allround

Aan het bezoekersaantal gisteren en deze ochtend te zien wordt het tijd dat ik het verslagje van het BK op de site zet.

Ik had er goed naartoe geleefd, en ook getraind om toch een klein vormpiekje te hebben afgelopen weekend. Alles zag er goed uit, tot ik na het losfietsen op Kerstdag enorm moe werd en bovendien m'n maag enorm pijn begon te doen (ik had het op kerstavond nochtans, met het oog op het BK, heel sober gehouden) 's Avonds loog de koortsthermometer er niet om. Ondanks het feit dat ik bijna de hele tijd tussen Kerst en het BK in bed doorbracht stond ik toch nog heel slap aan de start van het BK op zaterdag. Mijn 500m was een ramp, in een tijd van 45.18. Voor de 3000m kon ik me toch wat oppeppen, ik kreeg zelfs tussen de twee afstanden door voor het eerst wat eten door mijn keel zonder me direct slecht te voelen.  De 3000 leverde dus een derde plaats op in een nochtans heel matige tijd van 4.50.03, wat tien seconden trager is dan mijn PR.

Op zondagochtend (alhoewel, 11u30 kan je niet echt meer ochtend noemen) voelde ik me beter hoewel ik na het eten toch weer even moest gaan liggen. Ik stond 4e in het klassement en was erop gebrand om hier een 3e plaats van te maken en het brons mee naar huis te nemen. Hopelijk konden de benen het waar maken. In de 1500 m eindigde ik met een tijd van 2.15.21 al voor mijn concurrent voor brons Pat Vanroelen. Ik moest in de afsluitende afstand, de 5000m, nog een 8-tal seconden winnen op hem. Normaalgezien geen probleem, aangezien ik er vorig jaar 15 won. Nonkel (coach) Dirk had eens uitgerekend welke rondetijden ik ongeveer moest rijden om onder de 8 minuten te duiken (het zat me nog steeds hoog dat dit vorig jaar net niet lukte) Ik kon me tijdens de 5000m houden aan dit schema en eindigde in een tijd van 7.54.26. Een dikke 8 seconden sneller dan vorig jaar, dus een PR, en ruim genoeg voor brons.

Met als eindbalans 4 bronzen medailles: 1500, 3000, 5000 en allround, mag een mens niet ontevreden zijn. Toch zit er een beetje een wrang gevoel aan, aangezien ik weet dat de tijden veel sneller moeten kunnen. Hopelijk krijgen we hier later in het seizoen nog eens de kans toe.


 

 

28-12-2008 11:00

Dag 1 op het BK: ziek en zo slap als een schotelvod.

De eerste dag op het BK op zaterdag is er een om vlug te vergeten. De 500m was rotslecht, ik kon geen enkel moment mijn kracht kwijt op het ijs. Niet verwonderlijk natuurlijk als je al 3 dagen bijna geen hap door je keel gekregen hebt.

De 3000m was net niet rotslecht maar toch wel heel matig, met een tijd die 10 seconden trager was dan mijn PR. Dit bleek gelukkig net genoeg te zijn voor een bronze medaille.

Een uitgebreider verslag, met foto's en exacte tijden komt na dag 2. Nu probeer ik nog zoveel mogelijk te rusten om toch wat op krachten te komen. Gelukkig smaakt het ontbijt al en heb ik zin in spaghetti deze middag..

26-12-2008 21:15

Voorbeschouwing BK

Morgen en zondag staat het BK Allround op het programma in Breda.

Op zaterdag rijden we een 500m en een 3000m. Zondag krijgen we een 1500m en een 5000m voor de ijzers geschoven.

Met de meevallende schaatsprestaties van de afgelopen weken was ik vooral voor de 3 en de 5km wel ambitieus. Ik heb goed getraind, en heb toch wel wat naar dit weekend toegeleefd.

Als kerstgeschenk kreeg ik echter verschrikkelijke maagkramp en een koortsaanval. Het gevolg is dat ik momenteel aan mijn eerste maaltijd sinds kerstavond bezig ben, 2 dagen op bed gelegen heb en me verre van in topvorm voel.

Gelukkig was het vandaag al iets beter dus ik heb er goede hoop in om morgen gewoon te kunnen starten. Voor de geïnteresseerden: start morgen is om19u15, zondag starten we een beetje vroeger, om 17u30.

Verslagjes komen natuurlijk zo snel mogelijk op de site.

21-12-2008 12:29

Een avondje Breda (voor de verandering)

Gisteren stond een marathon in Breda op het programma. Deze telde niet mee voor de regiocompetitie, maar om nog wat snelheid op te doen voor het BK volgend weekend reed ik hem toch mee. Wat moet een mens anders doen op een zaterdagavond hé :-)

Aangezien ik een beetje ziekjes ben (verkouden, en wat last van de luchtwegen) had ik totaal geen verwachtingen en nam ik me voor om het wat rustigaan te doen. Natuurlijk was dat moeilijk, want direct na het startschot waren we al met twee weg, maar we lieten ons snel terug inlopen.

Het tempo in de wedstrijd lag vrij hoog, doordat er steeds ontsnappingspogingen waren. Ook ik probeerde geregeld weg te raken, met wisselend succes. Toen halfkoers een groepje van 3 masters (met oa Arnold Stam, ex A-rijder) wegreed besloot ik het even aan de andere masters over te laten, en vooral op de wedstrijd binnen mijn categorie, de C1, te focussen. Natuurlijk reed niemand het gat dicht, en waren de vogels gaan vliegen.

Samen met Aart Van Dalen en Teun Sweere (ook C1) reden we nog weg uit het peloton, om 6 ronden voor het einde toch aansluiting te vinden bij deze groep. Volgens de jury moesten we echter toch ook afsprinten omdat we niet op tijd bij de kopgroep raakten. Wat mij betreft onzin, maar goed, de jury heeft altijd gelijk. Afsprinten was dus de boodschap, en deze sprint won ik, waardoor ik de overwinning pakte bij de C1. Jammer dat we niet ook mee mochten rijden met de kopgroep van de masters voor de finale, want we hadden geen ronde achterstand, in tegenstelling tot wat de jury beweerde. De foto's kan je vinden door hieronder te klikken (bedankt voor de foto's Cathy)

 

13-12-2008 23:48

Overwinning in Geleen

Deze avond boekte ik mijn tweede overwinning op het ijs. Het is er echter eentje met heel wat minder glans dan de vorige, want het was vanavond een strijd zonder concurrentie. Met 3 man reden we onze marathon. De voornaamste concurrenten stuurden hun kat. Op die manier is de verloren wedstrijd door de sneeuwval in het klassement wel weer goed gemaakt, en kom ik weer op de tweede plaats op slechts 1 puntje van leider RIk Koppelaar. Met dank aan de lokale fotograaf Jan Houben voor de foto's.

 

03-12-2008 22:41

Startje

Vruchtbare training gehad vandaag in Breda, met om af te sluiten enkele startjes die ook vrij goed gingen.

 

29-11-2008 21:13

Trainen in de winter.

Als schaatser is het niet altijd evident om de hele winter door de trainingen vol te houden. Elke dag naar Breda rijden om te schaatsen zou het ideale zijn, maar dit is praktisch niet realiseerbaar, dus behelpen we met diverse alternatieve trainingen. Veelal gaan deze trainingen door op de fiets. Dan heb je twee keuzes. Thuiskomen zoals op onderstaande foto's.

De tweede keuze is een iets saaiere keuze: trainen op de rollen. Dit is iets wat ik echt niet graag doe. Ik moet in zo'n training dus genoeg afwisseling voorzien (in blokjes trainen, of afwisselend met krachtoefeningen) om deze lang genoeg vol te houden. Voor TV kan je dit alles ook net iets langer volhouden.

Een manier om de schaatshouding en zijwaartse afzet te oefenen is schaatsplanktraining. Dit ziet er heel makkelijk uit, maar is heel belastend voor de spieren. Zo'n training combineer ik ook altijd met andere krachtoefeningen, buikspieroefeningen,... Dat het niet altijd makkelijk is kan je zien aan het tweede filmpje.

 

 

Nog even vermelden dat ik de wedstrijd van gisteren aan mij liet voorbij gaan. De wedstrijd werd gereden om 23u in Breda, maar aangezien ik door een vrij hectische week op school heel moe was leek het me slimmer om niet te gaan. De wedstrijd telde toch niet mee voor het klassement. Deze ochtend heb ik een VTT gereden met de crossfiets, en ik heb er enorm van genoten. Het was efkes lastig, maar achteraf gezien is het goed geweest om niet richting Breda te rijden. Ik heb hierdoor nu al veel zin om op 13 december in Geleen hard te schaatsen.

23-11-2008 16:47

Sneeuw

Normaal hou ik wel van sneeuw. Wanneer ik echter 2 uur naar Eindhoven moet rijden met de auto is dit al heel wat minder.

Normaal moest ik nu vertrekken richting Eindhoven voor de tweede regiomarathon van het jaar (het klassement waar ik aan de leiding sta) Aangezien het hier blijft sneeuwen lijkt het me onverantwoord te vertrekken. Het is mij het risico niet waard, hoewel ik me enorm moet forceren om de goede raad van verschillende mensen niet te negeren.

Als je echter de onderstaande autosnelwegfoto's bekijkt is het wel de meest verstandige keuze... Bovendien heb ik deze avond meer dan een uur nodig gehad om van Deinze naar Eeklo te rijden. 't Zou dus echt wel onverantwoord geweest zijn om naar Eindhoven te rijden.

(ja, dit is België!!!)

16-11-2008 20:58

Langebaanwedstrijd Breda

Gisterenavond reed ik een langebaanwedstrijd. Hoofddoel hiervan was me te plaatsen voor het BK eind december. Bijkomend doel was zowel op de 500m en op de 1500m een persoonlijk record rijden.

Ik was vrij moe, maar had er toch zin in. De 500m is helemaal niet mijn afstand. Veel te kort en te explosief. Mijn start viel nog goed mee (voor nog geen startjes geoefend te hebben) maar daarna maakte ik een serieus aantal misslagen, waardoor ik nooit goed in mijn ritme kwam. De eindtijd van 44.33 was toch nog een persoonlijk record, maar qua gevoel was het helemaal geen goede race.

Na een uurtje stond ik dan weer op het ijs voor de 1500 m. Het was een tijdje na de dweilpauze, en het ijs was al helemaal aangeslaan door de mist in de hal. Zwaar ijs dus, dat niet echt uitnodigt om vlug te rijden. Ook nu weer had ik de hele race door nooit het gevoel dat mijn slagen raak waren en dat ik de snelheid haalde die ik kan maken. De eindtijd viel nog mee, met 2:10:88. Opnieuw een persoonlijk record, maar weer met een minder gevoel. Schaatsen kan raar zijn. Deze tijden leverden me op de 500m een 4e en op de 1500m een 2e plaats op. In totaal dus een 3e plaats, wat niet heel slecht is. Uitslagen kan je hier vinden en rondetijden hier.

De komende weken ga ik op zaterdag nog marathons rijden, of marathongerichte trainingen doen. De ijstrainingen op woensdag zullen meer langebaangerichte trainingen zijn, en ik zal ook proberen mijn start nog wat te verbeteren. Meer foto's komen later deze week als ik mijn laptop die terug is uit herstelling weer wat op orde heb.

11-11-2008 20:24

Wedstrijdvrij lang weekend

Dit weekend stond normaalgezien in het teken van trainen op de schaatsen. Zaterdag ging ik naar Breda, en ik kon een goede training afwerken. Het gevoel was echter niet super. Zondag werd duidelijk waarom. Ik heb bijna de hele dag geslapen. Een beetje vermoeidheid dus. Ook maandag had ik er nog wat last van waardoor mijn fietstraining slechts een uurtje duurde. Ik besliste dus om de tweede schaatstraining die vandaag gepland stond te laten vallen. Gelukkig voelde ik me vandaag al wat beter, en heb ik wel nog een fietstraining kunnen doen (ondanks het rotweer)

Dankzij Magda (mercikes!) heb ik ook het artikeltje dat hier in de krant verschenen is naar aanleiding van mijn wedstrijd vorige week.